FODMaP dieet, we horen er steeds vaker van maar wat houdt het nou precies in.

Het FODMaP dieet is een speciaal “dieet” voor mensen met met darmklachten, zoals bijvoorbeeld PDS (prikkelbaar darmsyndroom) of andere vage buikpijnklachten die niet direct te herleiden zijn. Ook wanneer je, bijvoorbeeld, met de ziekte van Crohn, Colitis Ulcerosa of een andere darm afwijking bent gediagnosticeerd kan een FODMaP dieet ondersteunend werken bij het verminderen van klachten of in sommige gevallen zelfs  leiden tot genezing.

De afkorting FODMaP staat voor Fermenteerbare Oligosachariden, Disachariden, Monosachariden And Poyolen. Klinkt heel ingewikkeld, maar het gaat over groepen koolhydraten.

Koolhydraten zijn suikers. En deze suikers komen van nature in veel producten voor, we hebben de koolhydraten nodig in ons lichaam onder andere nodig als brandstof. Zo maar geen koolhydraten meer eten is niet goed voor je lichaam en kan ook bijna niet. Het FODMaP dieet is dan ook tijdelijk.

Hoe werkt het

Koolhydraten zijn te vinden in bijna alle producten, van honing tot bruine bonen.  Wanneer koolhydraten niet goed worden verteerd in ons lichaam kan dat tot allerlei klachten leiden, bijvoorbeeld een opgeblazen gevoel, winderigheid, diarree of  buikkrampen.

Bij het FODMaP dieet worden tijdelijk bepaalde groepen koolhydraten geëlimineerd uit het voedingspatroon. Je lijf krijgt een tijdje rust een daarna worden stap voor stap de groepen koolhydraten weer geïntroduceerd. Op deze manier krijgt je lichaam tijd om eventuele schade te herstellen en kunnen we achterhalen wat de trigger is voor de klachten die je hebt.

Om minder, tot geen, darmklachten meer te krijgen kun je tijdelijk een aantal groepen koolhydraten uit je voedingspatroon laten. Welke producten we uit jouw voedingspatroon laten, voor hoe lang en hoe we ze terug in voeren gaat altijd in goed overleg. 

Vaak merk je na 2 weken al verschil en zal je buik al tot rust zijn gekomen.

Waarom een FODMaP dieet

Loop je al langer bij de huisarts of wellicht zelfs in het ziekenhuis bij specialisten, maar kunnen ze geen oorzaak van je buikklachten vinden? Dan kan FODMaP zeker een oplossing voor je zijn.

Koolhydraten kunnen in de dunne darm en dikke darm voor problemen zorgen. Het kan verschillende aanleidingen hebben, koolhydraten worden soms slechte geabsorbeerd in de dunne darm, wat in de dikke darm dan problemen geeft met klachten als krampen, diarree of en opgeblazen gevoel als gevolg. Het kan ook zijn dat er bepaalde enzymen ontbreken die nodig zijn voor de afbraak van de koolhydraten, je darmwand kan in een slechte conditie zijn of de bacteriën in je darmen (darmflora) werken niet optimaal.

Door je lichaam een tijd rust te geven en daarna beetje bij beetje producten weer in te voeren heeft lichaam tijd om te herstellen en kunnen we achterhalen wat de oorzaak is van je klachten.

 

Denk je dat een FODMaP dieet iets voor jou zou kunnen zijn? Neem dan gerust even contact op, dan kijken we wat we aan jouw klachten kunnen doen.

 

 

Referenties

Jaren had ik last van buikpijn, opgeblazen gevoel, slechte stoelgang, en erg moe.

Ongeveer drie maanden geleden heb ik advies bij Manon gevraagd. Een hele goede zet!  Na een week dagboek over mijn voeding bij gehouden te hebben, kwam Manon er achter dat ik niet tegen gluten kan, te weinig dronk en veel te weinig groente en fruit at. Na het advies om geen gluten meer te eten, meer fruit & groenten  te eten en water te drinken had ik na 1 maand al geen buikpijn meer!! En nog een leuke bijkomstigheid is dat ik gewicht verlies, mijn omvang minder word en mijn vet percentage naar beneden is. Daarom beveel ik Manon de Witte Natuurvoedingsadviseur graag aan. Heb je klachten : neem dan contact met haar op.

Jaren had ik last van buikpijn, opgeblazen gevoel, slechte stoelgang, en erg moe.