We hebben het vaak over het immuunsysteem, maar wat houdt het nou precies in?

Ons immuunsysteem heeft als taak ons lichaam gezond te houden en infecties te voorkomen. Het is een ingewikkeld, maar prachtig, systeem dat op verschillende manieren bacteriën, virussen, lichaamsvreemde stoffen en gevaar herkent en vervolgens ook elimineert.

Een groot aantal ziekten wordt veroorzaakt door het niet goed of helemaal niet functioneren van ons immuunsysteem. Het niet of slecht werken van het immuunsysteem komt door te veel slechte voeding, ongezonde levensstijl en medicatie.

Het immuunsysteem bestaat uit 3 verschillende mechanismes:

  • het eerstelijns immuunsysteem
  • het tweedelijns immuunsysteem/aangeboren immuunsysteem
  • het adaptieve immuunsysteem (derde lijn)

 

Het eerstelijns immuunsysteem

Dit onderdeel van het immuunsysteem heeft voornamelijk als taak het binnendringen van bacteriën, virussen en schimmels tegen te gaan. Onze huid en slijmvliezen spelen hier een grote rol in. Slijmvliezen bevinden zich door ons hele lichaam, van onze mond en neus naar onze darmen.

Alles wat in verbinding staat met de  buitenlucht hoort bij het eerstelijns immuunsysteem. Hieronder vallen slijmvliezen, darmen, huid, longen en alle lichaamsopeningen, zoals de mond. 

Zo’n 80% van ons eerstelijns verdedigingssysteem vindt plaats in de slijmvliezen. Een goede conditie van de slijmvliezen is dus van groot belang voor het hele immuunsysteem en een goede gezondheid.

 

Aangeboren immuunsysteem

Dit tweedelijns immuunsysteem is, zoals de naam al verklapt, aangeboren en dus bij iedereen ook uniek. 

Dit systeem wordt geactiveerd wanneer er toch stoffen door de eerste lijn zijn gekomen. Het is een snel reagerend systeem, maar wel minder specifiek. Het aangeboren immuunsysteem heeft een algemene reactie.

Dit systeem heeft ook geen geheugencellen en daardoor is het aangeboren immuunsysteem “niet lerend” te noemen (in tegenstelling tot het adaptieve immuunsysteem). Het aangeboren immuunsysteem bevindt zich in het bloed, de weefselvloeistoffen en in de lymfevaten en maakt gebruik van diverse typen witte bloedcellen.

Het adaptieve immuunsysteem

Het adaptieve, ook wel verworven immuunsysteem genoemd, komt pas in actie als zowel het eerstelijns immuunsysteem en het aangeboren immuunsysteem hebben gefaald ons lichaam te beschermen. 

Dit is een traag werkend systeem, het komt pas 7-10 dagen na de besmetting op gang.

Het adaptieve immuunsysteem heeft wel geheugen. Dit betekend dat wanneer het lichaam eerder een besmetting heeft doorgemaakt die opgelost moest worden door het adaptieve immuunsysteem dan weet dit immuunsysteem bij een volgende besmetting hoe het te werk moet gaan.

Het adaptieve immuunsysteem maakt gebruik van witte bloedcellen die zich ontwikkelen in de lymfeknopen, beenmerg of thymus. Er zijn 2 soorten adaptieve immuunsystemen. Het ene systeem speelt zich af in de cellen terwijl het 2e systeem zich humoraal afspeelt.

 

Ondersteuning van het immuunsysteem

Een goed voedingspatroon ondersteunt het immuunsysteem. Voldoende variatie in groenten, fruit, gezonde vetten en zo min mogelijk geraffineerde koolhydraten (pasta, bloem, witte rijst en tafelsuiker).

Naast gezonde voeding is er nog een aantal middelen die het immuunsysteem goed kunnen ondersteunen. Het is van belang dat het immuunsysteem zijn werk kan doen om geheugen op te bouwen. Het is dan ook niet altijd slim om koorts te onderdrukken want koorts is immers een reactie van het immuunsysteem. Het af en toe triggeren van het immuunsysteem kan het geheugen helpen. Ook beweging is één van de belangrijkste factoren die genetisch noodzakelijk zijn om het immuunsysteem competent te houden. Endorfines die vrij komen bij beweging geven een enorme “boost” aan het immuunsysteem.

Als laatste, maar zeker niet onbelangrijk, stress. Stress heeft een grote impact op ons immuunsysteem. Het is geen virus of bacterie maar vraagt wel veel van ons lichaam en ook van bepaalde vitaminen en mineralen die nodig zijn om ons immuunsysteem goed te kunnen laten werken. Probeer dus iedere vorm van stress te verminderen.

 

Referenties

Jaren had ik last van buikpijn, opgeblazen gevoel, slechte stoelgang, en erg moe.

Ongeveer drie maanden geleden heb ik advies bij Manon gevraagd. Een hele goede zet!  Na een week dagboek over mijn voeding bij gehouden te hebben, kwam Manon er achter dat ik niet tegen gluten kan, te weinig dronk en veel te weinig groente en fruit at. Na het advies om geen gluten meer te eten, meer fruit & groenten  te eten en water te drinken had ik na 1 maand al geen buikpijn meer!! En nog een leuke bijkomstigheid is dat ik gewicht verlies, mijn omvang minder word en mijn vet percentage naar beneden is. Daarom beveel ik Manon de Witte Natuurvoedingsadviseur graag aan. Heb je klachten : neem dan contact met haar op.

Jaren had ik last van buikpijn, opgeblazen gevoel, slechte stoelgang, en erg moe.