We leven meer dan ooit in een tijd waarin we vooral oplossingen voor onze problemen buiten ons zelf proberen te zoeken. Naar binnen kijken en opzoek naar de oplossing in ons zelf is voor veel mensen geen voor de hand liggende optie.

Over de oorzaak van ziekte wordt al eeuwen geschreven en nagedacht. Heel wat jaren geleden werd de mensheid ook nog al eens geteisterd door grote epidemieën, zoals pokken, gele koorts en tyfus. Wat was de oorzaak van deze epidemieën?
Er zijn twee oorzaken mogelijk: de eerste is dat de ziekte word veroorzaakt door ziekmakende bacteriën, de tweede dat ziekte het gevolg is van een slecht functionerend immuunsysteem. 

Een infectieziekte is een ziekte die word overgebracht door mens of dier en deze ziekte wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van micro-organismen (zoals, bacteriën, virussen, schimmels of parasieten). Je kunt een infectie ziekte dus oplopen door contact met besmette personen, via voedsel, ontlasting, vervuild water, insecten of het inademen van besmette lucht.
Je zou dus ook kunnen stellen dat in een niet-hygiënische omgeving de mens meer bloot staat aan schadelijke invloeden, zoals een infectieziekte. Ons immuunsysteem moet zich gaan weren tegen deze invloeden, maar wanneer bijvoorbeeld door ondervoeding en slechte leefomstandigheden (zoals deze vroeger vaak voorkwamen) het immuunsysteem verzwakt is, worden wij kwetsbaarder voor ziekten. Terwijl een sterk immuunsysteem ons heel goed kan beschermen, je hebt dan een goede weerstand.

Een voorbeeld hiervan is een ziekte uit de middeleeuwen, de builenpest. Deze ziekte werd veroorzaakt door een geïnfecteerde rattenvlo en wanneer je door die vlo gebeten werd raakte je geïnfecteerd door de pestbacterie. 
Echter werd niet iedereen ziek van de beet van de vlo, vooral de schonere steden bleven vrij van deze pestepidemie. De leefomstandigheden van de mens spelen een grote rol in het wel of niet besmet raken en het al dan niet ziek worden. 

Tegenwoordig is de algemene hygiëne in ons land erg verbeterd, er is riolering, ons water word gezuiverd en afval word netjes weggevoerd. Vaak horen we nog wel dat iets “heerst”, een verkoudheid, griep of diarree. 
Veel kinderen in een klas, bijvoorbeeld, hebben dat dan, maar niet alle kinderen… Hoe kan dat? Hoe kan het dat in de winter niet alle mensen griep hebben, omdat het “heerst”?

In de 19e eeuw waren er twee mensen die daarover nadachten, Louis Pasteur (1822-1895) en Antoine Bechamps (1816-1908). Beide waren chemicus en bioloog. Ze hadden een verschillende mening over de oorzaak van ziekte. 
In het kort komen hun meningen hierop neer:

  • Pasteur zei dat veel ziekte veroorzaakt werden door micro-organismen en dat we er alles aan moesten doen om die micro-organismen te bestrijden. Pasteur zei; het is de microbe die ons ziek maakt.
  • Bechamps zei dat de bacteriën (micro-organismen) alleen maar binnen konden in een organisme (bijvoorbeeld mens) dat een slechte afweerkracht en vitaliteit had; we moesten er dus voor zorgen dat de weerstand zo sterk werd dat indringers niet binnen konden komen. Bechamps; het is de zieke, verzwakte omgeving die ons ziek maakt.

Deze 2 mannen waren grote rivalen en uiteindelijke erkende de gevestigde wetenschap de verklaring van Louis Pasteur en zijn we sinds die tijd bezig om middelen te ontwikkelen die micro-organismen moeten vernietigen. Dit is ook de heersende cultuur in de geneeskunde geworden, voor iedere kwaal word er een medicijn of vaccin ontwikkeld en zo zouden we een leven lang ‘gezond’ blijven.

Opmerkelijk was dat Louis Pasteur op zijn sterfbed zou hebben toegegeven dat hij zich vergist had en dat de omgeving toch meer van invloed was dan de microbe, maar toen was de heersende mening al gevestigd en onze anti micro-organisme aanpak al in volle gang.

 

Gezondheid

Nu je een beetje weet over de geschiedenis van ziekte wil ik ook het begrip ‘gezondheid’ wat toelichten.
Gezondheid is meer dan de afwezigheid van symptomen. Gezondheid is het in staat zijn om om te kunnen gaan met dat gene wat op je af komt, invloeden van buitenaf, stress, ziekte, moeilijkheden, verkoudheid, problemen, etc. Gezondheid is rechtop blijven staan in moeilijke situaties en onzekerheid, een oplossing vinden en in staat zijn je eigen herstelvermogen te activeren.

Gezondheid is hoesten, verkouden worden, een paar dagen in bed en warm blijven, zweten en dan weer ‘de oude’ zijn.
Gezondheid is rouwen om verlies en dit langzamerhand “een plekje” kunnen geven.
Gezondheid is zoek ziek zijn van een (kinder)ziekte en weer beter worden met een sterkere weerstand.
Gezondheid is weerstand bieden, weerstand opbouwen door te leren omgaan met de wereld om je heen.
Gezondheid is leren door te oefenen.

Weerstand opbouwen maakt dat je afweer sterker wordt, dat je immuniteit opbouwt tegen dat gene wat niet bij je hoort (zoals virussen en bacteriën). Onze afweer zorgt er ook voor dat wanneer we een splinter hebben deze naar buiten gewerkt wordt, je lichaam zal d.m.v. een ontsteking de plek zelf proberen te zuiveren en de splinter er uit drijven. Meestal zijn wij er alleen sneller bij met een pincet en missen we dit lichaamseigen proces. 

Gezondheid is iets heel persoonlijks, het reageren op de buitenwereld doet iedereen op zijn eigen manier. Er is dus geen ‘one size fits all’ behandeling.

Wat heeft een mens nodig om gezond te blijven?

  • schoon drinkwater
  • gezonde voeding
  • schone lucht
  • rust, ritme en regelmaat
  • beweging
  • infecties en koorts
  • bescherming, omhulling en warmte
  • liefde

Dit ziet er op het eerste gezicht misschien heel eenvoudig uit, maar om daadwerkelijk een goede balans te vinden in deze punten kan in onze huidige maatschappij een flinke uitdaging zijn!

 

Wat ik je graag wil mee geven, en hopelijk wat heb kunnen uitleggen in deze blog, is dat het belangrijk is een goede basis voor ons zelf te creëren. Vind balans in de punten die wij nodig hebben om gezond te zijn en kijk naar de oorzaak van ziekte wanneer het je treft. Was mijn basis optimaal? Wat kan ik zelf doen om mijn lichaam, en de balans, te herstellen? Wat kan ik in de toekomst beter doen voor mijn lichaam?

Zoek niet direct de ‘oplossing’ voor je symptomen buiten jezelf, in medicatie, vaccinatie of zalfjes, maar onderzoek wat de oorzaak is en waar de balans was verstoord. Hier vind je de lange termijn oplossing! 

Medicatie gebruik kan in sommige gevallen levensreddend zijn en noodzakelijk, ik zeg ook niet dat je daar acuut mee moet stoppen! Echter onderdrukken medicatie vaak veel en nemen ze alleen symptomen weg, in plaats van het ‘probleem’ op te lossen.

 

Balans

Balance is key! Dat heb je hier vast al eens vaker gelezen, maar het is ook echt zo. Een perfecte gezondheid is haast niet te bereiken, het gaat er om dat we naar alle punten kijken die belangrijk zijn voor onze gezondheid en op alle punten kijken wat we daar aan kunnen doen om het optimaal te houden.

 

 

Recensies

Jaren had ik last van buikpijn, opgeblazen gevoel, slechte stoelgang, en erg moe.

Ongeveer drie maanden geleden heb ik advies bij Manon gevraagd. Een hele goede zet!  Na een week dagboek over mijn voeding bij gehouden te hebben, kwam Manon er achter dat ik niet tegen gluten kan, te weinig dronk en veel te weinig groente en fruit at. Na het advies om geen gluten meer te eten, meer fruit & groenten  te eten en water te drinken had ik na 1 maand al geen buikpijn meer!! En nog een leuke bijkomstigheid is dat ik gewicht verlies, mijn omvang minder word en mijn vet percentage naar beneden is. Daarom beveel ik Manon de Witte Natuurvoedingsadviseur graag aan. Heb je klachten : neem dan contact met haar op.